Fag VSP dagen 2025

Kom med til en dejlig faglig dag, med dine kolleger.

Vi skal tale om noget af alt det nye, der rører sig inden for tandbehandling på familiedyr; Materialer, behandlingstyper og udstyr.

Indholdet af dagen er endnu ikke helt fastlagt, da vi også vil høre jer Tand-feer, om hvilke emner I kunne tænke jer at få gennemgået.

Kursus i regulering (Ortodonti) – juni 2025

Dette kursus gennemgår teorien for tandregulerende behandling.

Vi begynder med vurderingen af alle fejlbid, og hvad der kan og skal behandles, og hvornår det bedst gøres.

Så skal vi gennem spillereglerne for ortodontisk behandling og hvilke applikationer, der giver mening på hund og kat i klinisk praksis.

Og så skal vi lave praktiske øvelser, hvor vi træner opbygning af kroneforlængelser, bidskinner og påsætning af elastikker.

Så hvis du gerne vil i gang med at lave regulerende behandling – eller hvis du blot vil have en dybere forståelse for fejlbid og deres behandling, og hvad muligheder vi har – så er dette et kursus for dig.

Kurset henvender sig til alle dyrlæger med interesse for tandbehandling.

Rodbehandling af flerrodede tænder og retrograd rodbehandling (apicectomi) – april 2025

Dette kursus er et ”advanced course” for dig, der allerede ved, hvordan man laver rodbehandlinger, men som måske ikke er blevet helt så rutineret endnu eller måske ikke får lavet rodbehandlinger så ofte, som du kunne ønske dig.

Hvis du synes, at rodbehandling af de flerrodede tænder er en udfordring – pga. tid og teknik -og hvis du synes, at den kirurgiske retrograde rodbehandling er en stor udfordring, så skal du tage med på dette kursus.

Vi skal træne rodbehandling af rovtænder (108, 208, 309 og 409), og vi skal træne kirurgisk rodbehandling med apicectomi.

Der vil være et kortere teoretisk oplæg, men størstedelen af kurset vil foregå med praktiske øvelser. Her får du mulighed for at optimere dine færdigheder, og vi kan dele tips og tricks.

Jens vil demonstrere de forskellige procedurer, og du vil få rig mulighed for at arbejde individuelt på egen hånd (tand 😉 )

TandDyreklinikken Level of Excellence in Veterinary Dentistry (TDK-LEVD Eta) – English

Dyrtandlæge uddannelse

The LEVD programme is a unique opportunity to receive a comprehensive education AND a degree that verifies a highly professional level in both theory and practice. It has the unique opportunity to sit an exam at the end of the programme.

The programme combines theoretical lectures, numerous practical training sessions, and homework and has no more than eight participants per class for maximum benefit from both theoretical teaching in class, where discussions on a professional level are easier, and in practical training sessions, where there is plenty of equipment, and time spent waiting for your teacher is kept at a minimum.

The programme consists of six modules and an exam – 20 days in total. The teaching modules are supported by home assignments that participants must complete in between modules. A certain number of hours for ’homework’ must be expected.

TandDyreklinikkens Level of Excellence in Veterinary Dentistry (TDK-LEVD Eta) – Dansk

Dyrtandlæge uddannelse

Eta er det syvende hold i rækken af LEVD og uddannelsen er blevet optimeret og rettet til ud fra de tilbagemeldinger vi har fået fra de tidligere hold – så vi hele tiden kan tilbyde den bedste undervisning.

LEVD uddannelsen er en helt unik mulighed for at få en samlet uddannelse OG en eksamen, der beviser et højt fagligt niveau både teoretisk og praktisk.

Programmet er sammensat af både teoretiske forelæsninger, mange praktiske øvelser og hjemmeopgaver.

Uddannelsen gennemføres med et lille hold på kun otte deltagere, så udbyttet bliver bedst muligt, både i den teoretiske klasseundervisning, hvor den faglige diskussion bliver lettere, og til de praktiske øvelser, hvor der er rigeligt med udstyr, og ventetiden på hjælp fra underviseren er minimal.

Programmet består af seks moduler og en eksamen – i alt 20 dage. Undervisningsmodulerne bliver støttet af hjemmeopgaver, som deltagerne skal lave mellem de enkelte moduler. Der må påregnes en del timer til denne ”lektielæsning”.

Vitale overkapninger (Partielle Pulpektomier) – juni 2025

Vital-overkapning-rontgen

Når man afkorter en hjørnetand – fx på grund af et fejlbid/malokklusion – blotlægger man normalt den vitale pulpa. Denne blottede pulpa kræver behandling for at kunne overleve. Det samme gælder for friske traumatiske skader med komplicerede tandfrakturer (yngre end 24-48 timer).

Behandlingen for at få tandnerven (pulpa) til at leve videre kaldes en vital overkapning (partiel pulpektomi). Det kan også kaldes en delvis rodbehandling.

Ved korrekt behandling af pulpa og valg af korrekt mellemlag til vores fyldning har behandlingen en god prognose.

På dette kursus gennemgår vi teorien for vitale overkapninger og laver praktiske øvelser på hundetænder.

Så er du dyrlæge med interesse for lidt mere avancerede tandbehandlinger, så kan dette kursus være noget for dig. Kurset kan med fordel kombineres med vores kursus i tandfyldninger, som afholdes dagen inden dette kursus.

TandTeamets Træningsdag (maj 2025)

Tandteamets træningsdag

Dette kursus giver jer mulighed for sammen i TandTeamet at træne procedurer og flow omkring oral status (og anden tandbehandling).

Målsætningen med kurset er at få indarbejdet en fast procedure omkring oral status, så behandlingen bliver grundig og hurtig med optimal udnyttelse af arbejdstiden for alle i TandTeamet.

Undervisningen foregår som teoretisk oplæg, diskussion og erfaringsudveksling i plenum samt praktiske øvelser med træning af procedurerne.

OBS. Prisen er for hvert team uanset, om der er 2 eller 3 deltagere.

Kirurgisk ekstraktion kat (maj 2025)

På dette kursus skal vi træne kirurgiske ekstraktioner på kat. Kurset er overvejende et praktisk kursus. Der vil være en teoretisk introduktion til indikationer for ekstraktion, herunder resorptive læsioner. Herefter skal vi træne den kirurgiske ekstraktion af de fleste tænder på katte.

Du bliver introduceret for forskellige teknikker og forskellige håndinstrumenter og bor, så du kan finde ud af, hvad der virker bedst i hænderne på dig.

Du er også velkommen til at tage dit eget udstyr med. Du kan få udstyret vurderet og få instruktion i at slibe det.

Vi skal tage røntgenbilleder før og efter ekstraktionerne og vurdere for eventuelle resorptive læsioner, så erfaring med tandrøntgen er en fordel, men ikke et krav.

Kirurgisk ekstraktion hund, advanced (april 2025)

tandudtræk hund

Dette er kurset til dig, som allerede laver kirurgiske ekstraktioner og har nogen erfaring med tandrøntgen samt lokalbedøvelse.

Kurset fokuserer på de vanskelige ekstraktioner, tip og tricks til at gøre det lettere og undgå komplikationer. Vi træner også hvordan man overvinder udfordringer som fakturerede rødder og rodrester i næsehulen eller i canalis mandibularis.

Vi lukker også oronasale fistler med double layer teknik.

Der vil være teoretiske oplæg, men det meste af tiden vil være dedikeret til praktiske demonstrationer og øvelser. Der bliver også tid til at træne enkelte teknikken, som du selv som kursusdeltager ønsker at blive bedre til.

Du er velkommen til at tage dine egne håndinstrumenter med, så du kan få dem vurderet (og eventuelt slebet), men du kan også anvende TandDyreklinikkens udstyr.

Tandrøntgen (Dental røntgen) – april 2025

tandroentgen-kursus

Tandrøntgen er en vigtig del af den veterinære tandbehandling. De fleste diagnoser stilles netop ud fra røntgenbillederne af patienternes tænder. Det er derfor vigtigt at kunne tage gode tandrøntgenbilleder.

Men udover at kunne tage gode tandrøntgenbilleder skal vi også lære at vurdere billederne. Vi skal kunne se, hvad der er normalt, og hvad der er patologisk, så vi kan tilbyde den rette behandling.

På dette kursus bliver der både mulighed for at træne optagelser af billeder og for at vurdere forskellige fund – også de normale.

Vi skal træne optagelser af en ”fuld status” tandrøntgen (dvs. optagelser af alle tænderne) på både hund og kat, og vi skal vurdere en række billeder af forskellige typer fund.

Kurset henvender sig til dyrlæger og veterinærsygeplejersker, der har lidt eller ingen erfaring med tandrøntgenbilleder, eller som blot ønsker sig en opdatering af deres færdigheder.

Vi har mobile røntgenskærme på TandDyreklinikken, men deltagerne er velkomne til at medbringe deres eget røntgenforklæde, hvis de vil kunne bevæge sig mere frit omkring optagelserne under de praktiske øvelser.