Endodontics: Multirooted teeth and surgical (retrograde) RCT

Basal-Endodont

This course could also have been called Advanced Endodontics.

The theory part covers complications and treatment failure following basic orthograde endodontic treatment of single rooted teeth. Surgical (retrograde) RCT with apicectomy on canines. It also covers orthograde RCT of multirooted teeth (focusing on the carnassials), including hemisectioning.

The practical part focuses on orthograde RCT of the carnassials and surgical RCT of the canines.

Orthodonti: Midlertidige Kroneforlængelser (Temporary Crown Extensions, TCE)

De fleste fejlbid, der behandles på hunde, er underkæbehjørnetænder, som sidder placeret ind mod tungen, så de rammer ganen, når hunden tygger sammen.

Dette kan behandles med midlertidige kroneforlængelser (TCE), som presser hjørnetænderne ud til siden. TCE er en form for passiv orthodonti, som kan regulere et fejlbid og bevare hjørnetænderne intakte.

På kurset gennemgås teorien for fejlbid, indikationerne for TCE og andre metoder til regulering.

På den praktiske del af kurset skal vi bygge TCE ved hjælp af forskellige teknikker.

Kurset henvender sig til dyrlæger med nogen erfaring inden for tandbehandling på hunde.

I forbindelse med kurset gennemgås også hvilke materialer og udstyr, der behøves for at lave TCE.

Vital Pulp Therapy (VPT)

VPT is a procedure, that treats the dental pulp trying to preserve its vitality.

VPT covers procedures previously known as Partial Pulpectomy, Vital Pulpotomy, Vital Pulp Capping, Direct Pulp Capping, and Partial Root Canal Therapy.

VPT is indicated by shortening teeth (due to malocclusions) which exposes the pulp. It is also indicated in fresh complicated fractures or fractures with a “near-pulpal-exposure” causing a reversible pulpitis.

The course has a theoretical introduction followed by practical sessions with demonstrations of the procedures and time for individual work on dog teeth.

This course provides a method of state-of-the-art VPT procedure, equipment, and materials needed. (TandDyreklinikken Education Center can provide an all-you-need starterkit for VPT.)

The course is for veterinarians with some knowledge of veterinary dentistry. The course provides you with the knowledge to go home and do the procedures right away, treating malocclusions and fresh fractures.

This course can be combined with our course in Dental Restorations that takes place the day before.

Dental Restorations

This is a one-day course introducing the world of dental restorations.

Indications are many in the field of veterinary dentistry: uncomplicated fractures or wear causing dentine exposure, enamel defects (developmental, iatrogenic, traumatic, infective), caries, and finally coronal filling on root canal treatments and vital pulp therapy.

The course starts with a theoretical part introducing equipment, materials, and methods. The theoretical part is followed by a practical session, where we treat the most common cases seen in small animal veterinary general practice.

The course is for veterinarians and veterinary nurses interested in veterinary dentistry. No experience is needed, but basic knowledge in veterinary dental radiology is helpful.

This course can be combined with our course in Vital Pulp Therapy that takes place the day after.

Kirurgisk ekstraktion kat

På dette kursus skal vi træne kirurgiske ekstraktioner på kat. Kurset er overvejende et praktisk kursus. Der vil være en teoretisk introduktion til indikationer for ekstraktion, herunder resorptive læsioner. Herefter skal vi træne den kirurgiske ekstraktion af de fleste tænder på katte.

Du bliver introduceret for forskellige teknikker og forskellige håndinstrumenter og bor, så du kan finde ud af, hvad der virker bedst i hænderne på dig.

Du er også velkommen til at tage dit eget udstyr med. Du kan få udstyret vurderet og få instruktion i at slibe det.

Vi skal tage røntgenbilleder før og efter ekstraktionerne og vurdere for eventuelle resorptive læsioner, så erfaring med tandrøntgen er en fordel, men ikke et krav.

Kirurgisk ekstraktion, hund (august 2023)

Avanceret-kirurgisk-ekstraktion-hund

Dette kursus er det mest populære af alle vores kurser. Det afholdes normalt flere gange om året.

Alle tandproblemer kan i princippet løses ved at operere tænderne ud. Hunde er carnivore, og derfor sidder deres tænder rigtig godt fast i kæben. Mange dyrlæger oplever, at det er hårdt arbejde og forbundet med både komplikationer og risiko for skader, når større tænder skal opereres ud. Det skal vi træne på dette kursus, som har sin hovedvægt på den praktiske del.

Det er et kursus, Jens har undervist i mange gange, og som vi har udviklet og finpudset gennem årene. Vi har erfaring med, hvad det er for udfordringer, man normalt støder på ude på klinikkernes tandborde, og vi har løsningsforslag og ”cowboytricks” til at overkomme stort set alle udfordringer omkring ekstraktionerne.

Du kan teste forskellige teknikker og udstyr i vores center, og du er også velkommen til at tage dit eget udstyr med. Du kan få udstyret vurderet og få instruktion i at slibe det.

Kurset henvender sig til dyrlæger med ingen eller nogen erfaring inden for tandbehandling. Vi skal tage røntgenbilleder af tænderne før og efter ekstraktionerne, så erfaring med tandrøntgen er en fordel, men ikke et krav.

Der vil til kurset være en teoretisk gennemgang af procedurerne og en praktisk demonstration, inden deltagerne selv skal udføre ekstraktioner af de fleste typer tænder hos hunde.

Så kom og få lært nye eller få finpudset dine gamle teknikker til at lave kirurgiske ekstraktioner, så tandbehandling bliver sjovt i hverdagen i stedet for at være en udfordring.

TandDyreklinikkens Level of Excellence in Veterinary Dentistry (TDK-LEVD Epsilon) – Dansk

Dyrtandlæge uddannelse

Epsilon er det femte hold i rækken af LEVD og uddannelsen er blevet optimeret og rettet til ud fra de tilbagemeldinger vi har fået fra de tidligere hold – så vi hele tiden kan tilbyde den bedste undervisning.

LEVD uddannelsen er en helt unik mulighed for at få en samlet uddannelse OG en eksamen, der beviser et højt fagligt niveau både teoretisk og praktisk.

Programmet er sammensat af både teoretiske forelæsninger, mange praktiske øvelser og hjemmeopgaver.

Uddannelsen gennemføres med et lille hold på kun otte deltagere, så udbyttet bliver bedst muligt, både i den teoretiske klasseundervisning, hvor den faglige diskussion bliver lettere, og til de praktiske øvelser, hvor der er rigeligt med udstyr, og ventetiden på hjælp fra underviseren er minimal.

Programmet består af seks moduler og en eksamen – i alt 20 dage. Undervisningsmodulerne bliver støttet af hjemmeopgaver, som deltagerne skal lave mellem de enkelte moduler. Der må påregnes en del timer til denne ”lektielæsning”.

Tandrøntgen (Dental røntgen)

tandroentgen-kursus

Tandrøntgen er en vigtig del af den veterinære tandbehandling. De fleste diagnoser stilles netop ud fra røntgenbillederne af patienternes tænder. Det er derfor vigtigt at kunne tage gode tandrøntgenbilleder.

Men udover at kunne tage gode tandrøntgenbilleder skal vi også lære at vurdere billederne. Vi skal kunne se, hvad der er normalt, og hvad der er patologisk, så vi kan tilbyde den rette behandling.

På dette kursus bliver der både mulighed for at træne optagelser af billeder og for at vurdere forskellige fund – også de normale.

Vi skal træne optagelser af en ”fuld status” tandrøntgen (dvs. optagelser af alle tænderne) på både hund og kat, og vi skal vurdere en række billeder af forskellige typer fund.

Kurset henvender sig til dyrlæger og veterinærsygeplejersker, der har lidt eller ingen erfaring med tandrøntgenbilleder, eller som blot ønsker sig en opdatering af deres færdigheder.

Vi har mobile røntgenskærme på TandDyreklinikken, men deltagerne er velkomne til at medbringe deres eget røntgenforklæde, hvis de vil kunne bevæge sig mere frit omkring optagelserne under de praktiske øvelser.

Fag VSP dagen 2023

Kom med til en dejlig faglig dag, med dine kolleger.

Vi skal tale om noget af alt det nye, der rører sig inden for tandbehandling på familiedyr; Materialer, behandlingstyper og udstyr.

Indholdet af dagen er endnu ikke helt fastlagt, da vi også vil høre jer Tand-feer, om hvilke emner I kunne tænke jer at få gennemgået.

PS – der vil selvfølgelig være servering af det ”gode brød”.