Webinar: Den periodontalt udfordrede hund (oktober 2025)

De fleste voksne hunde har en eller anden form for periodontal sygdom.

I dette webinar samler vi op på, hvad man kigger efter, når man undersøger en mundhule for periodontal sygdom. Vi gennemgår, hvilke undersøgelser man laver ved en oral status behandling, og hvordan man tolker sine fund.

Vi gennemgår hvordan den periodontale sygdom gradueres, og hvordan det har indflydelse på valget af behandling.

De forskellige behandlingsmuligheder gennemgås, og desuden taler vi om vores anbefalinger for hjemmeprofylakse.

Kurset er for alle, der har interesse for hundes tænder og mundhule.

Webinar: Vurdering af bid (november 2025)

Tænk, hvis vurdering af biddet på hvalpe og unghunde var nemt og sjovt!

På dette webinar gennemgår vi det normale bid og de forskellige bidfejl, der kan opstå. Hvilke kræver behandling? Og hvornår?

Gennem en række eksempler laver vi et sæt spilleregler for, hvornår det giver mening at kontrollere patienterne, og ved hvilken alder de forskellige behandlingsmuligheder bedst anvendes.

Webinaret er for alle med interesse i hundens tænder.

Webinaret bliver optaget og det vil være muligt at tilgå optagelsen i 14 dage efter webinaret afholdelse.

Webinar: Evaluering af røntgen (september 2025)

På dette kursus gennemgås forskellige typer fund på tandrøntgenbilleder. Vi gennemgår både de normale fund og de abnorme fund. Gennem en lang række eksempler kommer vi omkring fund, som er mere eller mindre almindelige og gennemgår vurderingen af, hvilken behandling nødvendig.

Kurset er for alle, der arbejder med tandbehandling på hund og kat. Ingen krav om forudgående kendskab til at læse røntgenbilleder – alle kan være med!

Webinaret bliver optaget og det vil være muligt at tilgå optagelsen i 14 dage efter webinaret afholdelse.

Periodontal kirurgi (december 2025)

Periodontal kirurgi

Når tandrensningen skal være mere end bare at fjerne plak og tandsten. Dette kursus er for dyrlæger, som gerne vil løfte deres niveau indenfor tandbehandling.

Vi gennemgår en række teknikker til at lave tandbevarende operationer i form af periodontal kirurgi, flapkirurgi og knogleopbygning.

Kurset er for dyrlæger med basal viden om tandbehandling. Der veksles mellem teoretisk undervisning, demonstrationer og praktiske øvelser på hund.

Periodontal kirurgi
Periodontal kirurgi

Tandrøntgen – avanceret (oktober 2025)

Tandrøntgen – avanceret

På dette kursus gennemgås de optagelser, vi anvender til at supplere vores ”almindelige” fuld status på hund og kat. Det er særlige optagelser for at afsløre fæstetab, periapikal patologi og dentindække over pulpa ved frakturerede tænder.

Kurset omfatter teoretisk undervisning med billedeksempler, demonstrationer og praktiske øvelser, hvor deltagerne selv får lov til at prøve kræfter med de forskellige teknikker.

Kurset er både for dyrlæger og veterinærsygeplejersker. Der forventes forudgående kendskab til basal teknik i optagelse af tandrøntgen på hund og kat.

Tandrøntgen – avanceret
Tandrøntgen – avanceret

Tandrøntgen Hund – oktober 2025

Tandrøntgen Hund

Dette er et grundlæggende kursus i teknikker til optagelse af tandrøntgen på hund. På kurset gennemgås positioneringer til optagelse af alle tænder på hund.

Med brug af eksempler og cases diskuteres normale og abnorme fund, så kursisten bliver i stand til at finde de grundlæggende patologiske fund på tandrøntgen. Kurset er opbygget af teoretisk undervisning, praktisk demonstration og øvelser, hvor deltagerne selv tager tandrøntgenbilleder på hund.

Kendskab til tandrøntgen er ikke et krav for at deltage – alle kan være med, både dyrlæger og veterinærsygeplejersker.

Tandrøntgen Kat – oktober 2025

Tandrøntgen Kat

På dette kursus gennemgås positioneringer for optagelse af tandrøntgen af alle tænder på katte. Vi skal sammen kigge på en række billeder og diskutere fund. Hvad er normalt, og hvad er unormalt? Hvordan og hvornår skal eventuelle fund behandles?

Kurset omfatter både teoretisk undervisning, praktisk demonstration og praktiske øvelser, hvor du som deltager selv tager tandrøntgenbilleder af alle tænder på katte.

Kendskab til tandrøntgen er ikke et krav for at deltage – alle kan være med, både dyrlæger og veterinærsygeplejersker.

Fagveterinærsygeplejerske i tandbehandling 2026/2027

Efteruddannelse-veterinaersygeplejersker

Efteruddannelsen i tandbehandling var i 2009 den anden fagveterinærsygeplejerske-uddannelse, der blev udbudt i Danmark. Den henvender sig til veterinærsygeplejersker i klinisk praksis, der har en generel interesse i tandbehandling og ønsker at udvide sine kompetencer på området.

Hvem udbyder efteruddannelsen?

Efteruddannelsen i tandbehandling udbydes i samarbejde mellem Veterinærsygeplejerskernes Fagforening, Den Danske Dyrlægeforening og Tanddyreklinikken.

Formål og opbygning af uddannelsen

Formålet er at give deltagerne teoretisk og praktisk basisviden om anatomi, sygdomsudvikling, forebyggelse og praktisk behandling af sygdomme i mundhulen hos dyr.

Praktisk del: Deltagerne forventes at opbygge en praktisk kunnen i tandrensning, polering, periodontal behandling, instrumentkendskab herunder brug og vedligehold samt profylakse og klientvejledning. Desuden lærer deltagerne at optage og vurdere tandrøntgenbilleder. Teoretisk del: Deltagerne vil få en bred forståelse for sygdomsudvikling i mundhulen og blive i stand til at erkende lidelser, så den korrekte behandling iværksættes i tide. Den teoretiske del omfatter embryologi, anatomi, patologi, periodontologi og traumebehandling.

Udbytte

Deltagerne får mulighed for at gennemarbejde implementering af tandbehandling på deres egen klinik, med alt fra klientbrochurer, flow, behandlingsprotokoller, journalisering og profylakse.

En færdiguddannet fagveterinærsygeplejerske i tandbehandling vil som en aktiv deltager i klinikkens tandteam være uundværlig i opbygningen/optimeringen af tandafdelingen i enhver praksis.

Metode

Uddannelsen er opbygget af 5 moduler á 2-3 dages varighed samt en afsluttende eksamen – fordelt over ca 1 år.

Der må påregnes en del hjemmearbejde i forbindelse med opgaver imellem de forskellige moduler. Klinikkens udstyr og journaler skal anvendes i forbindelse med flere af opgaverne. Alle moduler samt eksamen foregår på Tanddyreklinikken, Måløv Værkstedsby 99, 2760 Måløv.

Eksamen

Den afsluttende eksamen er skriftlig og er ‘multiple choice’ – spørgsmål, som skal besvares indenfor 3 timer. Eksamen bedømmes som bestået eller ikke-bestået.

Efter gennemført uddannelse og eksamen, kan kursisterne opnå godkendelse som Fagveterinærsygeplejerske i tandbehandling. Godkendelsen udstedes af Veterinærsygeplejerskernes Fagforening, Den Danske Dyrlægeforening og Tanddyreklinikken.

Sprog

Undervisningen foregår på dansk. Lærebøger etc. er på både dansk og engelsk.

Adgangskrav

For at tage efteruddannelsen som Fagveterinærsygeplejerske i Tandbehandling, skal man være uddannet veterinærsygeplejerske og have autorisation fra Fødevarestyrelsen. Derudover skal man have 1 års anciennitet.

Det forudsættes, at klinikkerne har, eller planlægger at anskaffe, et minimum af udstyr til tandbehandling: Boremaskine/polerer, ultralydsrenser, tandrøntgen samt instrumenter til tandrensning, ekstraktioner og periodontalbehandling.

Der må påregnes en del hjemmearbejde i forbindelse med opgaverne imellem de enkelte moduler.

Pris

Prisen på efteruddannelse i tandbehandling er DKK 47.500,- ekskl. moms og inkluderer alle undervisningsmaterialer, lærebog samt frokostforplejning i forbindelse med alle moduler.

Datoer:

Modul 1: 2.-3. september 2026

Modul 2: 3. 5. november 2026

Modul 3: 13. -14. januar 2027

Modul 4: 2.-3. marts 2027

Modul 5 25. 26. maj 2027

Eksamen: 18. juni 2027

Yderligere oplysninger

Hvis du har spørgsmål vedr. efteruddannelsen i tandbehandling, er du altid velkommen til at kontakte os jf. ovenstående.

Spørgsmål vedr. uddannelsens indhold bedes rettet til: Jens eller Lene Ruhnau, tlf.: 4466 2040 eller på e-mail: info@tanddyreklinikken.dk

Kirurgisk ekstraktion kat (november 2025)

På dette kursus skal vi træne kirurgiske ekstraktioner på kat. Kurset er overvejende et praktisk kursus. Der vil være en teoretisk introduktion til indikationer for ekstraktion, herunder resorptive læsioner. Herefter skal vi træne den kirurgiske ekstraktion af de fleste tænder på katte.

Du bliver introduceret for forskellige teknikker og forskellige håndinstrumenter og bor, så du kan finde ud af, hvad der virker bedst i hænderne på dig.

Du er også velkommen til at tage dit eget udstyr med. Du kan få udstyret vurderet og få instruktion i at slibe det.

Vi skal tage røntgenbilleder før og efter ekstraktionerne og vurdere for eventuelle resorptive læsioner, så erfaring med tandrøntgen er en fordel, men ikke et krav.

Kirurgisk ekstraktion hund, advanced (november 2025)

tandudtræk hund

Dette er kurset til dig, som allerede laver kirurgiske ekstraktioner og har nogen erfaring med tandrøntgen samt lokalbedøvelse.

Kurset fokuserer på de vanskelige ekstraktioner, tip og tricks til at gøre det lettere og undgå komplikationer. Vi træner også hvordan man overvinder udfordringer som fakturerede rødder og rodrester i næsehulen eller i canalis mandibularis.

Vi lukker også oronasale fistler med double layer teknik.

Der vil være teoretiske oplæg, men det meste af tiden vil være dedikeret til praktiske demonstrationer og øvelser. Der bliver også tid til at træne enkelte teknikken, som du selv som kursusdeltager ønsker at blive bedre til.

Du er velkommen til at tage dine egne håndinstrumenter med, så du kan få dem vurderet (og eventuelt slebet), men du kan også anvende TandDyreklinikkens udstyr.